Brug prydbuske til duft og farve i haven

Hvis du elsker at opholde dig i haven, så skab afskærmning og forskellige rum med prydbuske og træer. Brug prydbuske til duft og farve i haven, hvor det gælder om at blande de rigtige planter i blomstrende busketter.

En busket er en klynge af buske og mindre træer, der skaber læ, rum, pryder og generelt skaber liv med blomster og dufte.

Hvad er prydbuske?

Prydbuske er, hvad navnet siger ? buske til at pryde, hvilke kan være kamelia, jasmin m.m. Her finder du både høje, bredde eller krybende buske, hvor nogen faktisk kan antage form af et træ.

Prydbuske anvendes i masseplantninger med ensartede buske der kan skabe en stor helhed. Men bruges også i busketter, der består af forskellige beplantninger i en klynge. Her kan du afskærme et rum med f.eks. syrener, buskroser, dronningbuske og jasminer.

Du finder flotte buske, der også kan gro og pryde omkring terrasse områder eller ved skure. Her kan sammenblanding af træ, spånplader eller MDF plader til møbler og vægge, kunne pynte med forskellige farver fra buskene.

Planlæg

Blomstrende busketter kan fylde ret meget i den mindre have, så du skal planlægge den rigtige sammensætning. Selve blomstringen er også værd at planlægge ud fra, da du ønsker blomstring over hele sommeren og ikke alt på samme tid.

Tag højde for hvilke dufte der passer hinanden. Helt ligesom farver og former i forhold til at pryde længst muligt af året. Hvor du måske også ønsker planter, der beholder blade over vinteren.

Du bør også tage højde for, at planter kan vokse og sprede sig ret hurtigt. Så tag højde for pladsbehovet for hver art.

Brug buske til at skabe læ

Buske er en god og hurtig måde at få skabt læ i haven, med mindre du sætter hegn op. En vindomsust have kan være irriterende, for man vil gerne sidde og nyde livet i haven, frem for at få blæst lokkerne, mens du balancerer med kaffekoppen.

Husk at pleje planterne

Når du planter i haven, skal du i gang med det hårde arbejde. For nyplantede buske og planter generelt, skal holdes fri for ukrudt. Her kan der være fordel i at sprede flis ud på den bare jord, så du mindsker væksten af ukrudt.

Når buskene er blevet store, vil de automatisk skygge og holde fri for ukrudt selv. Men indtil da, giver du de bedste vækstbetingelserne ved at ligge på alle fire og fjerne ukrudtet et godt stykke tid efter beplantning.